vliegwinkel logo
tix logo
transavia logo
vueling logo
kayak logo
  • Populaire bestemmingen
    Scherpe aanbiedingen
    Uitstekende klantenservice

Vliegen tijdens de zwangerschap

Tot wanneer mag je vliegen tijdens de zwangerschap? Dat vragen veel zwangere vrouwen zich af die nog even op vakantie willen voordat hun baby er is. Vliegen is de eerste 28 weken van de zwangerschap op zich geen probleem. Na 36 weken mag je bij de meeste vliegtuigmaatschappijen niet meer vliegen. Dit omdat de vliegtuigmaatschappijen niet met een bevalling tijdens de vlucht geconfronteerd willen worden. Kies bij voorkeur ook niet voor vliegreizen waarbij je lang in het vliegtuig zit. Bestemmingen zoals Egypte, Israel en Tunesië zijn nog zeer geschikt.

Zwangerschapsverklaring noodzakelijk?

Meld sowieso als je tickets boekt dat je zwanger bent. Na 28 weken vragen veel vliegtuigmaatschappijen ook nog om een zwangerschapsverklaring. Uit dit document blijkt dat je voldoende in staat bent om te vliegen en dat hiertegen geen medische bezwaren bestaan. Het moet ondertekend worden door je verloskundige of (huis)arts en mag niet ouder zijn dan vijf dagen.

Regels vliegtuigmaatschappijen rondom zwangerschap en baby’s

Elke vliegtuigmaatschappij heeft zijn eigen regels op het gebied van vliegen tijdens de zwangerschap. We zetten hier enkele regels van vliegtuigmaatschappijen op een rijtje voor je.

TUI

  • Zwanger zonder complicaties: in principe tot 36 weken, maar ArkeFly kan je om een medische verklaring vragen over de zwangerschapsduur op het moment van de vlucht.
  • Zwanger tussen de 28 en de 36 weken: alleen vliegen als je in het bezit bent van een zwangerschapsverklaring

Corendon

  • Zwanger zonder complicaties: vliegen tot 28 weken zonder zwangerschapsverklaring. Tussen 28 en 34 weken alleen met zwangerschapsverklaring
  • Vanaf 35 weken mag je bij Corendon niet meer vliegen

EasyJet

  • Zwanger zonder complicaties: vliegen tot 36 weken
  • Zwanger van een meerling zonder complicaties: vliegen tot 32 weken
  • Zwangerschap met complicaties: je mag vliegen, maar je wordt geadviseerd een arts te bezoeken en je voor te laten lichten of vliegen medisch verantwoord is. Er wordt geen zwangerschapsverklaring gevraagd van je arts.

KLM

  • Zwanger zonder complicaties: vliegen tot 36 weken
  • Zwanger van een meerling zonder complicaties: vliegen tot 32 weken
  • Zwangerschap met complicaties: alleen vliegen als je in het bezit bent van een zwangerschapsverklaring

Transavia

  • Zwanger zonder complicaties: vliegen tot 36 weken (zonder zwangerschapsverklaring)
  • Zwanger van een meerling zonder complicaties: vliegen tot 34 weken (zonder zwangerschapsverklaring). Daarna niet meer
  • Zwangerschap met complicaties: alleen vliegen als je in het bezit bent van een zwangerschapsverklaring. Na 34 weken mag je niet meer vliegen

Vliegtips voor zwangere vrouwen

  1. Vlieg het liefst tijdens het tweede trimester, dat is de veiligste periode voor een vliegreis. De kans op een miskraam of een vroeggeboorte is dan namelijk heel klein.
  2. Vraag bij het reserveren of het inchecken om een stoel aan het gangpad en/of om een stoel met extra beenruimte. Zo kun je makkelijk opstaan en naar de wc gaan of even lopen als je buik je je in de weg zit.
  3. Drink genoeg water.
  4. Strek regelmatig je benen. Dat zorgt voor een goede bloeddoorstroming.
  5. Overleg je reisplannen met je verloskundige of (huis)arts. Zorg dat je weet waar de dichtstbijzijnde arts of ziekenhuis op je vakantiebestemming is.
  6. Neem een zwangerschapsverklaring en je zwangerschapskaart mee. Hierop staan al je medische gegevens.
  7. Neem het telefoonnummer van je eigen arts of verloskundige mee. Als er wat gebeurt, kun je meteen contact opnemen.
  8. Raadpleeg voor je gaat vliegen altijd de website van je vliegtuigmaatschappij over de exacte regels van vliegen tijdens de zwangerschap.

Jonge kinderen en oorontsteking

Je vliegt over een paar dagen naar je vakantiebestemming en dan krijg je plotseling een oorontsteking. Is het nog verstandig om dan te vliegen? In de meeste is dit niet verstandig. Dit komt vooral door het feit dat er tijdens het vliegen een verschil in luchtdruk ontstaat. En dus veranderd de druk op je oren ook. Als de druk oploopt gaat je trommelvlies nog harder tegen je oor aan drukken en gaat deze nog meer pijn doen. Deze pijn kan zelfs ondraaglijk worden. Er zijn wel enkele tips om oorontsteking te voorkomen of die je helpen in het vliegtuig:

  • Kijk uit met zwemmen in een zwembad. De kans is groot dat er bacteriën in het water zitten, die tot een ontsteking van het middenoor kunnen leiden.
  • Peuter niet te veel in je oren met een wattenstaafje of je vingers. Je drukt zo het oorsmeer verder je oor in waar het zich opstapelt. Dit vergroot de kans op bacteriën.
  • Oordopjes kunnen je helpen het drukverschil in het vliegtuig te verminderen waardoor de pijn minder zal zijn dan zonder oordopjes.

Plaats een reactie