vliegwinkel logo
tix logo
transavia logo
vueling logo
kayak logo
 • Populaire bestemmingen
  Scherpe aanbiedingen
  Uitstekende klantenservice

Reisgids voor vliegvakanties naar Myanmar

Heb jij vliegtickets naar Myanmar geboekt? Dan heb je misschien wel een rondreis op de planning staan. De invulling van backpacken of je resort-vakantie begint al thuis. Bekijk vooraf welke mooie steden en bezienswaardigheden in Myanmar je wilt bezoeken. In deze blog delen we de 5 mooiste plaatsen en een aantal bijzondere excursies.

1. Rangoon (Yangon)

Rangoon (plaatselijk Yangon genoemd) was tot 2005 de hoofdstad van Myanmar en telt ruim 4 miljoen inwoners. De belangrijkste trekpleister in Rangoon is de Schwedagonpagode, de grootste tempel van Myanmar, ook getoond op de foto boven deze pagina. De tempel is zo’n 98 meter hoog en met 50 duizend kilo bladgoud en allerlei kostbare edelstenen bedekt. Naast de grootste tempel is Rangoon ook trotste eigenaar van de grootste markt van Myanmar: de Bogyoke Aung San Market. Voor zowel toeristen leuk om souvenirs, cosmetica en kleding te kopen voor de lokale bevolking is het ook een belangrijke ontmoetingsplaats. Wil je liever een markt bezoeken waar meer lokale bevolking te vinden is? Probeer dan de vismarkt van Rangoon. In deze stad is Aung San Suu Kyi geboren, de politica die jarenlang onder huisarrest is gehouden door het militaire regime van Myanmar. Tijdens het huisarrest won ze de verkiezingen met 82% maar de uitslag werd niet erkend door het regime. Haar bijzonder indrukwekkende verhaal is later verfilmd. Fun fact: rond de Schwedagonpagode staan kleinere tempels. In één van die tempels bevindt zich een grote zware klok die de Engelsen in 1824 naar Engeland wilden varen. Helaas voor de Engelsen viel de klok in de rivier. De Birmanen hebben vervolgens de klok weer uit het water gehaald, en zodoende staat deze nu nog steeds in Rangoon.

Yangon Circular Train

De Yangon Circular Train is een absolute aanrader tijdens je bezoek aan Yangon. Deze 45 kilometer lange treinrit brengt je langs alle uithoeken van Yangon. In drie uur tijd passeer je buitenwijken, rijstvelden, marktjes en krijg je een goed beeld van hoe de lokale bevolking leeft. Onderweg stop je bij 39 stations en stappen er continu verkopers in en uit met manden vol fruit en traditionele gerechten. Met je ticket mag je zelf ook onbeperkt in- en uitstappen op de Yangon Circular Train. Iets waar je waarschijnlijk ook wel behoefte aan hebt als je een tijdje op de harde bankjes hebt gezeten. Stap onderweg uit en bezoek bijvoorbeeld een van de lokale markten, voordat je verder reist. Opstappen doe je het beste bij het Centraal Station van Yangon, gelegen in downtown Yangon. Daar kun je op spoor 7 een kaartje kopen voor de Yangon Circular Train. Een kaartje kost je 300 kyat per persoon, zo’n 20 eurocent.

Shwedagon Pagoda

De bekendste bezienswaardigheid van Yangon is de Shwedagon Pagoda, de meest heilige plek van Myanmar. Omdat de tempel op een heuvel ligt, kun je hem vanuit vrijwel heel Yangon zien liggen. De Shwedagon Pagoda is maar liefst 2.500 jaar oud en bedekt met bladgoud en diamanten. Met zijn 99 meter in hoogte is het naast de meest heilige, ook de grootste tempel van Myanmar. De Shwedagon Pagoda zou diverse relikwieën behuizen, waaronder acht haren van Buddha. Het complex bestaat daarnaast uit tientallen kleinere tempels en gouden boeddhabeelden. De Shwedagon Pagoda ligt ten noorden van het centrum van Yangon, op de Singuttara Hill. Je kunt de Shwedagon Pagoda het beste bereiken per taxi of lokale bus. Het complex is elke dag van 04.00 tot 22.00 uur geopend. De entreekosten voor toeristen zijn $8 per persoon. Vergeet niet lange mouwen te dragen en je knieën te bedekken als je de Shwedagon Pagoda wil bezoeken.

2. Pagan (Bagan)

Net als Rangoon is ook Bagan ooit een hoofdstad geweest van Myanmar. Gesticht in het jaar 849 was het de hoofdstad van het Pagan-rijk. De stad telt tegenwoordig nog maar 20.000 inwoners, omdat in 1287 de stad verlaten werd door zijn bewoners uit angst voor de Mongolen die de stad niet veel later veroverd hebben. Bekijk o.a. Ananda Pahto, Dhammayangyi Pahto, Shwesandaw Paya en Shwezigon Paya. Pagan heeft de grootste verzameling boeddhistische tempels en ruïnes ter wereld. Pagan is genomineerd als kandidaat voor de Werelderfgoedlijst.

3. De Gouden Rots (Kysaikto)

Als je eerder wat research hebt gedaan naar Myanmar, ben je hem ongetwijfeld al tegengekomen: De Gouden Rots of Golden Rock Pagoda in Myanmar. Naast de Shwedagon Pagoda is dit een van de meest heilige plekken van Myanmar. Pelgrims komen hier van heinde en verre naartoe om de rots te bewonderen en er een blaadje goud op te plakken. Ook toeristen kunnen een blaadje goud op de rots plakken, helaas geldt dit alleen voor mannen. De rots zelf is bijna 8 meter hoog en daarbovenop staat nog eens een 8 meter hoge gouden pagode. De Gouden Rots hangt over een afgrond van zo’n 1100 meter hoog en balanceert volgens de verhalen op een haar van Buddha. Vanuit Yangon vertrekt er drie keer per dag een trein naar Kyaikto, waarvandaan je de Gouden Rots kunt bezoeken. Deze treinreis duurt zo’n 4 à 5 uur. De Gouden Rots is het beste te bereiken vanuit het plaatsje Kinmun. Vanuit hier vertrekken er vanaf ‘s morgens vroeg trucks de berg op richting de Gouden Rots.

4. Mandalay

Mandalay is de op een na grootste stad van Myanmar en een goede uitvalsbasis voor diverse excursies zoals: 

 • U-Bein Bridge, de langste teakhouten brug ter wereldMandalay Hill, deze heuvel biedt uitzicht over de stad
 • Mandalay Palace
 • Golden Palace Monastery (Shwenandaw Kyaung)
 • Kuthodaw Pagoda & The World’s Largest Book
 • Mahamuni Pagoda
 • Moustache Brothers

Daarnaast kun je vanuit Mandalay dagtrips maken naar Mingun en Inwa. Mandalay is vanuit alle grote steden te bereiken per bus. Vanuit Yangon doe je er ongeveer 8 uur over en vanuit Bagan is het ongeveer 5 uur met de bus naar Mandalay. Ook vliegen naar Mandalay behoort tot de opties. Dit is een stuk sneller, maar wel prijziger.

U Bein Bridge

De U Bein Bridge behoort tot een van de meest gefotografeerde objecten van Myanmar. Het is de langste teakhouten brug ter wereld. De U Bein Bridge is een voetgangersbrug in Amarapura, vlakbij Mandalay. De brug is maar liefst 1,2 kilometer en stamt uit 1850. Hij werd destijds vernoemd naar de burgermeester, U Bein, en zou de oudste en langste teakhouten brug ter wereld zijn. Voor monniken en de lokale bevolking is het een belangrijke route voor woon-werkverkeer. De U Bein Bridge loopt over het Taungthamanmeer. In het droge seizoen ligt het meer vrijwel helemaal droog en loopt de hoge brug voornamelijk over groen land. In het regenseizoen loopt het meer vol en kan het water de loopplanken bijna raken. Tip: Bezoek de brug bij zonsondergang voor sprookjesachtige plaatjes. Het is dan echter wel druk met toeristen en souvenirverkopers. Je kunt ook een bootje huren om de U Bein Bridge vanaf het water te bewonderen.

5. Inle Lake

Een van de top bezienswaardigheden in Myanmar is toch wel het Inle Lake. Dit fotogenieke meer vind je in de Shan State en is ruim 5 bij 20 km groot. Drijvende akkers en een-been-roeiers: Het Inle Lake staat bekend om haar drijvende akkers en een-been-roeiers. Verspreid over het meer zijn diverse dorpjes te vinden, bestaande uit houten huizen gebouwd op palen. Daarnaast denkt men bij het Inle Lake al snel aan de vissers, die met een been op hun bootje staan en het andere been om hun roeispaan geslagen hebben.

Varen op het Inle Lake
Het Inle Lake is een van de meest populaire toeristische bestemmingen van Myanmar. Een must do is een boottocht over het meer. Dit kun je via je hotel regelen, maar dan ben je vaak duurder uit. Verblijf je in Nyaung Shwe? Dan kun je het beste naar de aanlegplaats van de longtailboten lopen ten westen van het centrum. Je wordt dan vanzelf aangesproken door booteigenaren die je een tour aanbieden.  Dit hebben wij zelf ook gedaan en we werden voor ons hotel direct aangesproken. Voor 20.000 kyatt (€12) zijn we de hele dag Inle Lake op geweest. Spreek van tevoren af met je gids wat je wel en niet wil bezoeken. Zo wilden wij graag naar Indein en juist niet naar de longnecks. Tip: Pak ook eens de fiets! In Nyaung Shwe kun je fietsen huren en de oostkant van het meer verkennen. Daarnaast kun je vanuit Nyaung Shwe een dagtrip maken naar de Pindaya grotten. Je bereikt Inle Lake per bus of vliegtuig. Met de bus kun je er bijvoorbeeld naartoe vanuit Kalaw (4 uur) of Bagan (8 uur). Met het vliegtuig vlieg je vanaf Yangon, Mandalay of Bagan op het vliegveld van Heho, waarvandaan het nog een uurtje rijden is naar Inle Lake. Een alternatief is om via een meerdaagse trekking vanuit Kalaw Inle Lake te bereiken. In ongeveer twee dagen loop je van Kalaw naar Inle Lake langs bergdorpjes en akkers.

Plaats een reactie