vliegwinkel logo
tix logo
transavia logo
vueling logo
kayak logo
  • Populaire bestemmingen
    Scherpe aanbiedingen
    Uitstekende klantenservice

Informatie over Antalya airport

De luchthaven van Antalya, Antalya airport (IATA code: AYT), is dé luchthaven voor bezoekers van een groot deel van de badplaatsen aan de Middellandse Zee. De luchthaven bevindt zich op 17 kilometer afstand van het oude centrum van de stad Antalya. Onder meer voor de plaatsen Antalya, Alanya, Side, Belek en Kemer is Antalya airport de luchthaven om op aan te vliegen. De luchthaven is dan ook gebouwd om de toeristenstroom naar de Turkse zuidkust te kunnen opvangen. In 2011 verwerkte de luchthaven maar liefst 25 miljoen passagiers van wie meer dan 20 miljoen internationale passagiers waren.

Hoe groot is Antalya airport?

Antalya airport beschikt over drie terminals: één voor nationale vluchten en twee voor internationale vluchten. Er zijn drie start- en landingsbanen beschikbaar. Antalya airport is hiermee een van de grootste luchthavens aan de Turkse zuidkust, twee andere bekende luchthavens zijn die van Dalaman en Bodrum. Onlangs is er ook in Gazipasa (nabij Alanya) een internationale luchthaven geopend. Meer dan 50 luchtvaartmaatschappijen vliegen op Antalya en de luchthaven is de thuisbasis van vijf Turkse luchtvaartmaatschappijen, waaronder Corendon Airlines en SunExpress. In 2011 is Antalya airport uitgeroepen tot ‘Best Airport in Europe’ in zijn categorie door de ACI.

Aankomsthal en vertrekhal
Bij aankomst maar met name bij vertrek van de luchthaven van Antalya is het belangrijk om te weten vanaf welke terminal uw vlucht vertrekt. De terminals liggen namelijk ongeveer 5 autominuten uit elkaar. Van welke terminal u vertrek is afhankelijk van met welke luchtvaartmaatschappij u vliegt, op de site van Antalya airport vindt u een overzicht welke luchtvaartmaatschappij vanaf welke terminal vliegt. Tegenwoordig heeft de luchthaven ook een app voor smartphones waarmee u onder meer de actuele aankomst- en vertrektijden in de gaten kunt houden. Zo bent u altijd en overal op de hoogte.

Faciliteiten
In de vertrekhallen van de terminals zijn er diverse belastingvrije winkels waar van alles gekocht kan worden: parfums, sigaretten, alcohol maar ook laatste souveniertjes voor thuis. Ook bij de bagagebanden bij aankomst zijn enkele winkels waar men eerste levensbehoeften aan kan schaffen. Daarnaast zijn er ook diverse restaurants en cafe’s om wat te eten of drinken, maar let op, want de prijzen zijn er extreem hoog, zeker in vergelijking met de horecaprijzen in Turkije. Roken is verboden op de luchthaven, maar in terminal 2 is er een buitenterras waar gerookt kan worden.

Transport
De meeste passagiers zullen met georganiseerd vervoer via hun touroperator van en naar Antalya airport gaan. Bent u echter op eigen gelegenheid, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Hebt u een auto, dan kunt u gebruik maken van het parkeerterrein van de luchthaven. Het is ook mogelijk op de luchthaven een auto te huren bij diverse aanbieders. Vanaf de binnenlandse terminal vertrekt met enige regelmaat een bus naar het centrum van Antalya, vanaf waar u verder kunt reizen. Tenslotte kunt u vanzelfsprekend ook een taxi nemen. De officiële taxi’s zijn te herkennen aan hun gele kleur en staan voor de aankomsthallen.

Plaats een reactie